Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

AJANKOHTAISTA

Kaikkiin tilaisuuksiin pyydämme ilmoittautumaan, yleensä sihteerille tai erillisten ohjeiden mukaisesti. HUOM! Oranssilla tekstillä olevat tapahtumat järjestää VAN. Lisää tietoa ja ilmoittautumiset yhdistyksen nettisivuilta.

Syyskuu

13.09.

Tutustuminen Laila Pullisen näyttelyyn Nissbackan veistospuistossa klo 17.00.

20.09.

Lounastapaaminen Ravintola Sapusca klo 12.00.

Lokakuu

06.10.

SANL liittokokous Raumalla.

10.10.

Pääkaupunkiseudun yhdistysten järjestämä Työn Murros seminaari klo 15-18.30, paikkana Tekniskan salit (Eerikinkatu 2, 6 krs.).

17.10

Lokakuun Leidilounas klo 12.00 paikkana Tapiola Garden.

24.10

Eija Laineen esitys aiheesta KV-strategia klo 18-20 Ison Omenan palvelutorilla kokoushuoneessa Kari.

25.10.

Veronica Kalhourin esitelmä kunniaväkivallasta, paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Marraskuu

14.11.

Marraskuun Leidilounas Isossa Omenassa. Paikka tarkentuu.

Näytelmä Musta Saara klo 19, Kansallisteatteri.

26.11.

Lounastapaaminen klo 12.00, Tikkurilan Lysti, Vernissakatu 3.

Digikuvat talteen

Lisätty 15.01.2014

Antti Lyyjynen, EKAN-sisaremme Mailan aviomies, johdatti meidät digikuvien ihmeelliseen maailmaan vuoden ensimmäisessä tapaamisessamme 15.1.2014. 

Ennen vanhaan kuvia otettiin kameralla, jonka sisällä oli filmi. Filmistä kehitettiin negatiivi ja negatiiveista kuvia. Ja negatiivista sai aina lisää kuvia.

Nykyään kuvia otetaan edelleen perinteisellä kameralla, mutta vähemmän. Nykyään suurin osa kuvista otetaan digitaalisilla laitteilla: kameralla, tabletilla tai kännykällä. Mistään näistä ei kehitetä negatiivia, josta saisi lisää kuvia ja delete-nappulan hipaisu saattaa pyyhkäistä kuvan roskakoppaan, josta sitä ei enää pelasteta.
 
Kuvien siirto

Jotta kuviin olisi helppo myöhemmin palata ja löytää haluamansa, tulisi ne tallentaa arkistoon keskitetysti, riippumatta siitä, millä kuvauslaitteella ne on otettu. Kuvien siirtoon voi käyttää langallisia yhteyksiä tai verkkoja. Verkot eivät aina välttämättä toimi; lankayhteys yleensä toimii.

Kamera tallettaa kuvat muistikortille. Monissa tietokoneissa on laitteen rungossa lukuasema, johon kameran muistikortin voi laittaa. Kuvia voi myös siirtää usb-kaapeliyhteydellä, jolloin muistikortin lukijaa ei tarvita eikä muistikorttia oteta pois kamerasta. 

Tableteilla on samantyyppiset kuvansiirrot kaikilla: kuvien synkronointi siirtää kuvat automaattisesti usb-kaapelilla PC:lle.

Kännyköillä on omat ohjelmansa kuvien siirrolle. Esimerkiksi Nokialla se on Nokia Suite. Siirtoon tarvitaan usb-kaapeli. Kuvat ovat Galleria-osiossa ja synkronointi vie kuvat automaattisesti PC:lle.

PC:lle kannattaa luoda omiin tiedostoihin Valokuvat-kansio, jonne kuvat voi digitaalisilta laitteilta siirtää. Valokuvat-kansiosta, vastaavasti, kuvat voi siirtää ulkoiselle kovalevylle tai muistitikulle samalla tavalla: kopioi – liitä
 
Kuvien käsittely

Toisinaan kuvia on tarpeen parannella kuvankäsittelyohjelmilla. Epätarkat yms. huonolaatuiset kuvat tosin kannattaa poistaa heti. Valokuvien käsittely tapahtuu PC:llä, minkä jälkeen ne arkistoidaan mieluiten PC:n ulkopuolelle. Arkistokin olisi syytä varmistaa.

Kuvankäsittelyyn PC:ssä on tarjolla lukuisia ohjelmia, niin ilmaisia kuin maksullisia. Esitelmässä käytettiin esimerkkinä ilmaista Googlen Picasaa, jolla voi ”kevyesti” käsitellä kuvia. Picasa on erittäin monipuolinen ohjelma ja meille esiteltiin vain muutamia sen ominaisuuksia. Picasan voi ladata internetistä (download). Itse ohjelma on saatavissa suomeksi (Asetukset --> kieli). Ohjelman ohjeita ei kuitenkaan ole suomennettu.

Muita PC:n kuvankäsittelyohjelmia ovat mm Adoben Photoshop Elements (noin 100 euroa) ja Lightroom (noin 130 euroa). Nämä molemmat ovat englanninkielisiä. Microsoft Office Picture Manager on myös näppärä, yksinkertainen ohjelma. Se tulee Office-paketin kanssa ja on suomenkielinen.

Kuvien arkistointi

Kun on hankkinut itselleen laitteen digikuvien ottamista varten ja ohjelman kuvien käsittelyä varten, tulee kuvia otettua paljon enemmän kuin ennen vanhaan perinteisellä kameralla. Kuvaaminenhan on lähes ilmaista. Tämän takia on välttämätöntä tarkkaan miettiä, miten kuvat arkistoidaan. Ellei se on huolellista ja kurinalaista, kuvat voivat kadota tietokoneen syövereihin. Sinne ”varmaan talteen”.

Kuvien perustana tulee olla niiden hierarkkinen luokittelu tarpeeksi pieniin kuvaluokkiin. Luontainen pääluokittelu voisi olla aiheen mukaan: mökki, matkat, perhe, harrastukset… Tämän jälkeen alaluokittelu voisi olla esim. ajan mukaan.

Amatöörikuvaajan kuvien arkistoinnin voi hoitaa Picasa-ohjelmalla. Se hallitsee kaikki hakemistorakenteessa näkyvät kuvien talletuslaitteet, jpg-kuvat ja RAW-kuvat.
 
Kuvien lähettäminen sähköpostilla

Kuvien lähettäminen sähköpostin liitteenä on näppärää, mutta liian suuret kuvat tukkivat sähköpostit. Picasa pienentää kuvat automaattisesti sopivan kokoisiksi. Jos kuvat pitää lähettää alkuperäisen kokoisina, se tehdään CD/DVD-levyllä tai muistitikulla.

Sähköpostin kautta ei kannata lähettää kovin suuria kuvamääriä.

Kuvia voi myös viedä internettiin web-albumiksi. Esim. Picasa tarjoaa ilmaista tilaa web-albumeille 1GB:n verran. Lisää voi tilata maksamalla. Picasa edellyttää rekisteröitymistä G-mailiin, ellet jo ole siellä. G-mailia ei kuitenkaan tarvitse ottaa käyttöön, mikäli siihen ei muuten ole tarvetta.

Kuvien arkistointi ulkopuoliselle kovalevylle

Kaikki laitteet voivat hajota, niin PC:kin. Kuvat kannattaa viedä = arkistoida PC:n ulkopuoliselle kovalevylle. Tällöin ne ovat suojassa PC:n tai sen kovalevyn hajoamiselta. Ota huomioon se, että ulkoinen kovalevykin voi hajota. Sekin kannattaa varmistaa esimerkiksi toiselle ulkoiselle kovalevylle.

Kuvat saattavat olla isoja (5-25 Mt/kpl), joten kannattaa hankkia tarpeeksi iso ulkoinen kovalevy, ainakin 500 Gt. Verkkokauppa.comissa tuollainen maksaa alle 80 euroa.

Kuvien tulostaminen

Kuvia voi tulostaa itse tai viedä kuvauslaitteet tai muistitikun valokuvausliikkeeseen tulostettavaksi. Voit myös tehdä kuvista kirjoja, esim. Ifolor-kirjoja. Myös Docendolla on tällainen ohjelma, Kuvat kirjaksi.
Ennen vanhaan valokuva-albumin pahvisella sivulla oli kuva, jonka vieressä luki ”Isä ja minä Stefansdomin edessä”. Miten tämä toimii digitaalisella puolella? Siihen ei Antti Lyyjysellä ollut vastausta. Vielä. Esim. Picasa-ohjelmassa kuvan sisälle (ns. päälle) voi kirjoittaa, mutta kuvan viereen ei. Toinen mahdollisuus on tuoda kuva esim. word-asiakirjaan ja kirjoittaa teksti kuvan viereen tai alle.

Piisa Luukka


HS ti 16.9.2014 

http://www.hs.fi/kuluttaja/a1410819071781

http://www.hs.fi/kuluttaja/Kaikki+kuvatulosteet+eiv%C3%A4t+s%C3%A4ily+huoneenl%C3%A4mm%C3%B6ss%C3%A4+haalistumatta/a1410818709086

http://www.hs.fi/kuluttaja/N%C3%A4in+v%C3%A4lt%C3%A4t+mokat+kuvien+s%C3%A4ilytyksess%C3%A4/a1410818891994